Ρήξη μηνίσκου
Ένας πολύ συχνός τραυματισμός από σπορ είναι η ρήξη μηνίσκου (βλάβη των διάρθριων χόνδρων).
Εμφανίζεται ιδιαίτερα στους αθλητές που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και συχνότερα στους άνδρες.
Σε κάθε γόνατο υπάρχουν δυο ημισεληνοειδή(φέτα από καρπούζι) ινοχόνδρινα τμήματα, ο έσω και ο έξω μηνίσκος. Οι μηνίσκοι έχουν σαν κύρια λειτουργία τους την απορρόφηση των κραδασμών από το μηριαίο οστό στην κνήμη κατά ομαλό τρόπο, θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τον ρόλο τους ως «αμορτισέρ» επίσης έχουν σταθεροποιητικούς παράγοντες του γόνατος και τέλος βοηθούν στην ομοιόμορφη κατανομή του βάρους του σώματος.
Η κάκωση προκαλείται συνήθως από απότομη στρέψη του ποδιού, συχνά όταν το γόνατο είναι λυγισμένο και το άκρο πόδι πάνω στο έδαφος. Ωστόσο ο μηνίσκος μπορεί να υποστεί ρήξη χωρίς άμεσο τραυματισμό για παράδειγμα άτομα που στην δουλεία τους ασκούν μεγάλη καταπόνηση στα γόνατα έχουν κίνδυνο να πάθουν μηνίσκο.
Αν πάθετε απότομα ρήξη θα αισθανθείτε ένα διαπεραστικό πόνο και ίσως να ακούσετε έναν ήχο τη στιγμή του τραυματισμού. Ο πόνος μπορεί να επιδεινωθεί με την κίνηση της άρθρωσης και μπορεί να εμφανιστεί οίδημα μετά από μερικές ώρες. Ο πόνος της ρήξης συνήθως είναι διαλείπων (κατά διαστήματα) και όχι συνεχής με μεγαλύτερη επιδείνωση στο γονάτισμα-βαθύ κάθισμα. Τέλος είναι πιθανό να μην μπορείτε να ισιώσετε το γόνατο, “μάγκωμα” άρθρωσης, με φυσικό επακόλουθο την εμπόδιση του ποδιού να στηρίξει το βάρος του σώματος.
Οι συχνότεροι τύποι ρήξης είναι:
· με ελεύθερο άκρο (εικόνα 1)
· σαν χειρολαβή κάδου (εικόνα 2)
Τι μπορείτε να κάνετε;
Αρχικά πρέπει να σας εξετάσει ένας γιατρός και αφού βγάλετε μια ακτινογραφία στο γόνατο για να αποκλειστεί η κάκωση του οστού θα χρειαστεί σε δεύτερο χρόνο να γίνει μια μαγνητική για να διαγνωστεί η ρήξη του μηνίσκου. Μερικές φορές είναι πιθανόν να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να γίνει η αποκατάσταση. Το μεγαλύτερο ποσοστό των χειρουργηθέντων μπορούν να χρησιμοποιήσουν την άρθρωση στο χρονικό διάστημα των 2-3 εβδομάδων. Ωστόσο μπορεί να χρειαστούν μερικές συνεδρίες φυσιοθεραπείας για ενδυνάμωση της άρθρωσης.
Η ιατρική συνεχώς προχωράει και νέες θεραπείες έρχονται στο φώς. Σήμερα είναι γεγονός η Μεταμόσχευση Μηνίσκου!!!