Twitter
RSS link

Ειδικά κλινικά σημεία

Σημείο Blumberg: (παλίνδρομη ευαισθησία) - πιέζετε κοιλιακό τοίχωμα και στην συνεχεία άρετε απότομα η πίεση. Η εμφάνιση έντονου πόνου υποδηλώνει υπάρξει ερεθισμού στο περιτόναιο.

Σημείο Rovsing: παλίνδρομη πίεση του αέρα στο παχύ εντερο. Με το αριστερό χέρι ασκείτε πίεση στο σιγμοειδές στο (ΑΡ) λαγόνιο βόθρο για να μη κατεβαίνει ο αέρας προς το ορθο. Με το (ΔΕ) χέρι ασκείτε διακεκομμένοι πίεση στο σιγμοειδές πάνω από το σημείο - παλινδρομεί ο αέρας προς το τυφλό και αν υπάρχει ερεθισμός σκωληκοειδούς - εμφανίζεται πόνος στο (ΔΕ) λαγόνιο βόθρο

Σημείο Bartomie - Micheison: - Σε περιπτωση οξείας σκωληκοειδίτιδας, ψηλάφηση (ΔΕ) λαγόνιου βόθρου σε θέση ασθενούς (ΑΡ) πλάγια εμφανίζεται περισσότερη ευαισθησία σε σχέση με την ύπτια θέση, λόγω μετακίνησης του λεπτού εντέρου και επίπλου και αποκάλυψης της σκωληκοειδούς.

Σημείο Koup: (θυρεοειδούς τρήματος) - κάμψη εμπρός και στροφή του ποδιού έσω και έξω. Είναι θετικό (πόνος) στις φλεγμονές πυέλου και επι κήλης του θυρεοειδούς τρήματος).

Σημείο Kocher : εμφάνιση πόνου στο επιγαστριο και σε 2-6 ώρες στο (ΔΕ) λαγόνιο βόθρο επι οξεία σκωληκοειδίτιδας - λόγω πρώιμο ερεθισμού ηλιακού πλέγματος.

Σημείο λαγονοψοιτη: ο άρρωστος κάμπτει το μέρος και αντιδρά (πόνος) στην έκταση του από τον εξεταστη. Θετικο όταν ο λαγονοψοικος μυς συμμετέχει σε μια ενδοκοιλικη φλεγμονή (π.χ. οπισθοτυφλικη σκωλιδα).

Σημείο Murphy: κατά την ψηλάφηση του (ΔΕ) υποχόνδριου διακοπή αναπνοής του ασθενούς όταν το χέρι αγγίζει την πάσχουσα χοληδόχο κύστη.

Σημείο Οrtner: ελαφριά πλήξη (ΔΕ) πλευριτικού τόξου προκαλεί πόνο - επι φλεγμονών οργάνων - (ΔΕ) υποχόνδριου

Σημείο Mussy: πόνος στην ψηλάφηση ενδιάμεσα των κεφαλικών του στερνοκλειδομαστοειδους μυός (ΔΕ) - λόγω ερεθισμού του διαφραγματικού νεύρου (π.χ. οξεία χολοκυστίτιδα).

Σημείο Kehr: πόνος στο σημείο του ωμού σε ύπτια θέση του ασθενούς λόγω ερεθισμού του διαφράγματος και διαφραγματικού νεύρου από αίμα, χολή, αέρα, υπό-διαφραγματικά.

Σημείο Gullen: κυανερυθρος περιομφαλιος εκχύμωση παρατηρείται στην αιμορραγική παγκρεατίτιδα η στην ρήξη εξωμήτριου κύησης- λόγω απορρόφησης αίματος από τα λεμφαγγεία του πρόσθιου κοιλιακού τοιχώματος.

Σημείο Gray-Turner: υποκύανοι χροιά στη βάση του θώρακα επι αιμορραγικής Παγκρεατίτιδας

Σημείο Ligat: Καλείται το επώδυνο αίσθημα που εκλύεται στην πάσχουσα περιοχή, μετά από σύλληψη του δερματος με τα δάκτυλα και άνεργες του σε πτυχή.