Η υπόφυση είναι ένας μικροσκοπικός ενδοκρινής αδένας στη βάση του εγκεφάλου ο οποίος παράγει μεγάλο αριθμό ορμονών που ρυθμίζουν την ανάπτυξη του σώματος, τη σεξουαλική ανάπτυξη και τη διατήρηση της ισορροπίας του νερού μέσα στο σώμα. Ο αδένας αυτός παράγει ορμόνες οι οποίες ελέγχουν πολλούς άλλους ορμονοπαραγωγούς ενδοκρινείς αδένες, όπως ο θυρεοειδής αδένας. Οι περισσότερες ανωμαλίες της υπόφυσης προκαλούνται από όγκους οι οποίοι διαταράσσουν και διαφοροποιούν την παραγωγή συγκεκριμένων υποφυσιακών ορμονών.
Ορμόνες του πρόσθιου λοβού της υπόφυσης:
- Αυξητική ορμόνη (GΗ): Προκαλεί αύξηση όλων σχεδόν των κυττάρων και ιστών του σώματος.
- Φλοιοτρόπος ορμόνη (ΑCΤΗ): προκαλεί την έκκριση από το φλοιό των επινεφριδίων των κορτικοειδών ορμονών του φλοιού.
- Θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (ΤSΗ): Προκαλεί την έκκριση της θυροξίνης και τριιωδοθυρονίνης από το
θυρεοειδή αδένα. - Θυλακιοτρόπος ορμόνη (FSΗ): Προκαλεί την αύξηση των ωοθυλακίων στις ωοθήκες πριν από την ωορρηξία. Προάγει την παραγωγή των σπερματοζωαρίων από τους όρχεις.
- Ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH): Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόκληση της ωορρηξίας. Προκαλεί επίσης έκκριση των γεννητικών ορμονών του θήλεος από τις ωοθήκες και της τεστοστερόνης από τους όρxεις.
- Προλακτίνη (PRL): Προάγει την ανάπτυξη των μαστών και την έκκριση του γάλακτος.
Ορμόνες του οπίσθιου λοβού της υπόφυσης
- Αντιδιουρητική ορμόνη (ΑDH) (ονομάζεται και βαζοπρεσίνη): Επιδρά στους νεφρούς και προκαλεί κατακράτηση νερού, με αποτέλεσμα την αύξηση της περιεκτικότητας του σώματος σε νερό. Επίσης, σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων σε ολόκληρο το σώμα και αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
- Ωκυτοκίνη: Προκαλεί συστολές της μήτρας κατά τον τοκετό, με συνέπεια τη διευκόλυνση της εξώθησης του εμβρύου. Επίσης, προκαλεί συστολή των μυοεπιθηλιακών κυττάρων στους μαστούς, με αποτέλεσμα την έκθλιψη του γάλακτος από τους μαστούς κατά το θηλασμό.
Βιβλιογραφία:
1.Φυσιολογία του ανθρώπου και μηχανισμοί των νόσων Guyton and Hall
2.Ανατομική Sobbota
Comments (0)
Δημοσίευση σχολίου