Τύπος αρθρίτιδας, όπου κρύσταλλοι ουρικού οξέος εναποτίθενται στις αρθρώσεις, ιδίως στη βάση τον μεγάλου δαχτύλου του ποδιού
ΗΛΙΚΙΑ Πιο κοινή σε άτομα ηλικίας 30 έως 50 ετών
ΦΥΛΟ Είκοσι φορές πιο κοινή στους άνδρες
ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ Μερικές φορές, είναι κληρονομική
ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ Το υπερβολικό βάρος του σώματος και η υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών αποτελούν παράγοντες κινδύνου
Η ουρική αρθρίτιδα προκαλεί αιφνίδιο πόνο και φλεγμονή συνήθως σε μία μόνο άρθρωση. Το πιο συνηθισμένο σημείο προσβολής είναι η βάση του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού, εξού και ποδάγρα, αλλά οποιαδήποτε άρθρωση μπορεί να προσβληθεί. Η πάθηση εμφανίζεται στους άνδρες με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από ό,τι στις γυναίκες. Στις γυναίκες, σπανίως εμφανίζεται πριν την εμμηνόπαυση.
ΑΙΤΙΑ
Η ουρική αρθρίτιδα προκαλείται συνήθως λόγω αυξημένων επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα, το οποίο παράγεται κατά την αποδόμηση των κυττάρων και των πρωτεϊνών. Τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος μπορεί να οφείλονται στην υπερπαραγωγή ή/και στη μειωμένη αποβολή από τον οργανισμό του ουρικού οξέος και μπορεί να επιφέρουν την εναπόθεση κρυστάλλων ουρικού οξέος σε μία άρθρωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το υποκείμενο αίτιο παραμένει άγνωστο, αλλά συχνά η πάθηση είναι κληρονομική. Λίγοι από τους πάσχοντες από ουρική αρθρίτιδα εμφανίζουν πέτρες στα νεφρά που δημιουργούνται από την υπερβολική ποσότητα ουρικού οξέος.
Η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να εμφανισθεί αυτογενώς ή λόγω υπερβολικού βάρους, κατανάλωσης οινοπνευματωδών ή αυξημένη καταστροφή κυττάρων που σχετίζεται με τα διουρητικά φάρμακα ή τη χημειοθεραπεία.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας συχνά εκδηλώνονται με αιφνίδιο παροξυσμό και μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Ερύθημα, ευαισθησία, αύξηση της θερμοκρασίας και πρήξιμο γύρω από την προσβεβλημένη περιοχή.
- Πόνους, οι οποίοι μπορεί να είναι έντονοι,στην προσβεβλημένη άρθρωση ή αρθρώσεις.
- Πυρετό ήπιας μορφής.
Στη μακροχρόνια ουρική αρθρίτιδα, οι εναποτιθέμενοι κρύσταλλοι του ουρικού οξέος μπορεί να συγκεντρωθούν στους λοβούς των αφτιών και στους μαλακούς ιστούς των άκρων χεριών, σχηματίζοντας μικρά εξογκώματα που καλούνται τόφοι.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
- Κρίνοντας από την συμπτωματολογία.
- Με εξετάσεις αίματος (μέτρηση ουρικού οξέος)
- Με παρακέντηση στην άρθρωση, κατά την οποία γίνεται αναρρόφηση αρθρικού υγρού από την προσβεβλημένη άρθρωση, το οποίο στη συνέχεια εξετάζεται για την παρουσία κρυστάλλων ουρικού οξέος
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να υποχωρήσει από μόνη της μετά από μερικές ημέρες. Για να ελαττωθούν οι έντονοι πόνοι και το πρήξιμο, θα γίνει φαρμακευτική αγωγή με ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο , το ειδικό για την ουρική αρθρίτιδα φάρμακο κολχικίνη ή ένα κορτικοστεροειδές που λαμβάνεται από το στόμα. Εάν η ουρική αρθρίτιδα επιμένει, μπορεί να γίνει ένεση κατευθείαν μέσα στην άρθρωση με ένα κορτικοστεροειδές φάρμακο.
Εάν η ουρική αρθρίτιδα υποτροπιάζει, τότε θα γίνει ισόβια θεραπευτική αγωγή με προληπτικά φάρμακα, όπως η αλλοπουρινόλη, για να μειωθεί η παραγωγή του ουρικού οξέος, ή η προμπενεσίδη, για να υποβοηθηθεί η αποβολή του ουρικού οξέος από τον οργανισμό.
Τέλος ειδικές δίαιτες(φτωχες σε πουρίνες) για την αποφυγή αύξησης του ουρικού οξέως.
(Απαγόρευση αλκοόλ, κρέατα από κυνήγι, οστρακοειδή,θαλασσινά κλπ) .
Comments (0)
Δημοσίευση σχολίου