Ουρική αρθρίτιδα (ποδάγρα)
Τύπος αρθρίτιδας, όπου κρύσταλλοι ουρικού οξέος εναποτίθενται στις αρθρώσεις, ιδίως στη βάση τον μεγάλου δαχτύλου του ποδιού
ΗΛΙΚΙΑ Πιο κοινή σε άτομα ηλικίας 30 έως 50 ετών
ΦΥΛΟ Είκοσι φορές πιο κοινή στους άνδρες
ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ Μερικές φορές, είναι κληρονομική
ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ Το υπερβολικό βάρος του σώματος και η υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών αποτελούν παράγοντες κινδύνου
Η ουρική αρθρίτιδα προκαλεί αιφνίδιο πόνο και φλεγμονή συνήθως σε μία μόνο άρθρωση. Το πιο συνηθισμένο σημείο προσβολής είναι η βάση του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού, εξού και ποδάγρα, αλλά οποιαδήποτε άρθρωση μπορεί να προσβληθεί. Η πάθηση εμφανίζεται στους άνδρες με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από ό,τι στις γυναίκες. Στις γυναίκες, σπανίως εμφανίζεται πριν την εμμηνόπαυση.
ΑΙΤΙΑ
Η ουρική αρθρίτιδα προκαλείται συνήθως λόγω αυξημένων επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα, το οποίο παράγεται κατά την αποδόμηση των κυττάρων και των πρωτεϊνών. Τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος μπορεί να οφείλονται στην υπερπαραγωγή ή/και στη μειωμένη αποβολή από τον οργανισμό του ουρικού οξέος και μπορεί να επιφέρουν την εναπόθεση κρυστάλλων ουρικού οξέος σε μία άρθρωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το υποκείμενο αίτιο παραμένει άγνωστο, αλλά συχνά η πάθηση είναι κληρονομική. Λίγοι από τους πάσχοντες από ουρική αρθρίτιδα εμφανίζουν πέτρες στα νεφρά που δημιουργούνται από την υπερβολική ποσότητα ουρικού οξέος.
Η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να εμφανισθεί αυτογενώς ή λόγω υπερβολικού βάρους, κατανάλωσης οινοπνευματωδών ή αυξημένη καταστροφή κυττάρων που σχετίζεται με τα διουρητικά φάρμακα ή τη χημειοθεραπεία.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας συχνά εκδηλώνονται με αιφνίδιο παροξυσμό και μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Ερύθημα, ευαισθησία, αύξηση της θερμοκρασίας και πρήξιμο γύρω από την προσβεβλημένη περιοχή.
- Πόνους, οι οποίοι μπορεί να είναι έντονοι,στην προσβεβλημένη άρθρωση ή αρθρώσεις.
- Πυρετό ήπιας μορφής.
Στη μακροχρόνια ουρική αρθρίτιδα, οι εναποτιθέμενοι κρύσταλλοι του ουρικού οξέος μπορεί να συγκεντρωθούν στους λοβούς των αφτιών και στους μαλακούς ιστούς των άκρων χεριών, σχηματίζοντας μικρά εξογκώματα που καλούνται τόφοι.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
- Κρίνοντας από την συμπτωματολογία.
- Με εξετάσεις αίματος (μέτρηση ουρικού οξέος)
- Με παρακέντηση στην άρθρωση, κατά την οποία γίνεται αναρρόφηση αρθρικού υγρού από την προσβεβλημένη άρθρωση, το οποίο στη συνέχεια εξετάζεται για την παρουσία κρυστάλλων ουρικού οξέος
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να υποχωρήσει από μόνη της μετά από μερικές ημέρες. Για να ελαττωθούν οι έντονοι πόνοι και το πρήξιμο, θα γίνει φαρμακευτική αγωγή με ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο , το ειδικό για την ουρική αρθρίτιδα φάρμακο κολχικίνη ή ένα κορτικοστεροειδές που λαμβάνεται από το στόμα. Εάν η ουρική αρθρίτιδα επιμένει, μπορεί να γίνει ένεση κατευθείαν μέσα στην άρθρωση με ένα κορτικοστεροειδές φάρμακο.
Εάν η ουρική αρθρίτιδα υποτροπιάζει, τότε θα γίνει ισόβια θεραπευτική αγωγή με προληπτικά φάρμακα, όπως η αλλοπουρινόλη, για να μειωθεί η παραγωγή του ουρικού οξέος, ή η προμπενεσίδη, για να υποβοηθηθεί η αποβολή του ουρικού οξέος από τον οργανισμό.
Τέλος ειδικές δίαιτες(φτωχες σε πουρίνες) για την αποφυγή αύξησης του ουρικού οξέως.
(Απαγόρευση αλκοόλ, κρέατα από κυνήγι, οστρακοειδή,θαλασσινά κλπ) .
Εθνικό Συνταγολόγιο 2007
Ubuntu 10.04 Netbook edition
iPhone Life Magazines
Πέτρες στη χολή (Χολολιθίαση)
Πέτρες (χολόλιθοι) διάφορων μεγεθών και περιεχομένου που σχηματίζονται στη χοληδόχο κύστη
ΗΛΙΚΙΑ Πιο κοινές μετά την ηλικία των 40 σπάνιες κατά την παιδική ηλικία
ΦΥΛΟ Πιο κοινές στις γυναίκες
ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ Μερικές φορές εμφανίζεται σε μέλη της ίδιας οικογένειας
ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ Η παχυσαρκία και η υψηλή σε λιπαρά διατροφή αποτελούν παράγοντες επικινδυνότητας
Οι πέτρες στη χολή εμφανίζονται σε 1 άτομο στα 10 περίπου μετά την ηλικία των 40, με συχνότητα περίπου διπλάσια στις γυναίκες απ' ό,τι στους άνδρες. Οι πέτρες συνήθως εμφανίζονται στη χοληδόχο κύστη και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προκαλούν συμπτώματα. Οι πέτρες της χοληδόχου κύστης σχηματίζονται από τη χολή, ένα υγρό που βοηθά την πέψη και το οποίο παράγεται από το συκώτι και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη. Η χολή αποτελείται κυρίως από τη λιπαρή ουσία χοληστερίνη, διάφορες χρωστικές και άλατα. Μια αλλαγή στη σύνθεση της χολής μπορεί να προκαλέσει σχηματισμό πέτρας. Οι περισσότερες πέτρες της χολής αποτελούν μείγμα χοληστερίνης και χρωστικών. Σε 1 περίπου στις 5 περιπτώσεις οι πέτρες αποτελούνται μόνο από χοληστερίνη και στη 1 περίπου στις 20 περιπτώσεις οι πέτρες αποτελούνται μόνο από χρωστικές. Συχνά υπάρχουν πολλές πέτρες και μερικές μπορούν να φτάσουν το μέγεθος μιας μπάλας του γκολφ.
ΑΙΤΙΑ
Συχνά δεν υπάρχει προφανής αιτία για τις πέτρες στη χολή. Παρόλα αυτά οι πέτρες χοληστερίνης έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανιστούν σε παχύσαρκα άτομα. Ο κίνδυνος να εμφανιστούν πέτρες της χολής που αποτελούνται από χοληστερίνη αυξάνεται με την υψηλή σε λιπαρά διατροφή (ΥΠΕΡΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΑΙΜΙΑ). Οι πέτρες από χρωστικές σχηματίζονται εάν υπάρχει εκτεταμένη καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και συνήθως σε διαταραχές όπως η αιμολυτική αναιμία και η δρεπανοκυτταρική αναιμία. Η φτωχή κένωση της χοληδόχου κύστης που προκαλείται από στένωση των χοληδόχων πόρων πιθανόν ν' αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στη χολή.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Οι πέτρες στη χολή συχνά δεν προκαλούν συμπτώματα. Παρ' όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν εάν μία ή περισσότερες πέτρες φράξουν τον κυστικό πόρο (το σωλήνα εξόδου από τη χοληδόχο κύστη) ή τον κοινό χοληδόχο πόρο (τον κύριο χοληδόχο πόρο από το συκώτι στο δωδεκαδάκτυλο). Η πέτρα που εν μέρει ή ολοκληρωτικά εμποδίζει τη ροή της χολής μπορεί να προκαλέσει κρίσεις γνωστές σαν κολικό της χολής, που συνοδεύεται από συμπτώματα τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Ελαφρό ή οξύ πόνο στην άνω κοιλιακή πε ριοχή.
- Ναυτία και εμετό.
Τα επεισόδια είναι συνήθως σύντομα και τυπικά εμφανίζονται μετά από κάποιο λιπαρό γεύμα που προκαλεί συστολή της χοληδόχου κύστης.
ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ
Οι πέτρες που παραμένουν στους χοληδόχους πόρους εμποδίζουν την απελευθέρωση χολής. Αυτό μπορεί να προκαλέσει οξεία φλεγμονή ή μόλυνση της χοληδόχου κύστης (ΧΟΛΟΚΥΣΤΠΤΔΑ) και των χοληδόχων πόρων. Η απόφραξη των χοληδόχων πόρων μπορεί επίσης να προκαλέσει ίκτερο. Επιπλέον, η απόφραξη του κοινού χοληδόχου πόρου μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του παγκρέατος (ΟΞΕΙΑ ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΤΙΔΑ)
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Οι περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν πως έχουν πέτρα στη χολή συμπτωματικά, κατά τη διερεύνηση διαταραχής που δεν έχει σχέση με αυτές. Αρχικά συνίσταται να γίνουν εξετάσεις αίματος για να γίνει έλεγχος στον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των επιπέδων χοληστερίνης. Επίσης το υπερηχογράφημα μπορεί να μας βοηθήσει στην ανίχνευση κάποιας πέτρας. Εάν παρουσιαστεί απόφραξη ενός από τους χοληδόχους πόρους η ακριβής θέση που έχουν οι πέτρες εντοπίζεται χρησιμοποιώντας μια εξειδικευμένη διαδικασία σκιαγράφησης (ERCP-ενδοσκοπική παλίνδρομη χολαγγειοπαγρεατογραφία), κατά την οποία χρησιμοποιείται ενδοσκόπιο για την έγχυση ειδικής χρωστικής μέσα στους χοληδόχους πόρους πριν από τη λήψη των ακτινογραφιών.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Οι πέτρες στη χολή δεν προκαλούν συμπτώματα και δε χρειάζονται θεραπεία. Εάν τα συμπτώματα είναι ήπια ή περιστασιακά η υιοθέτηση χαμηλής σε λιπαρά διατροφής θα προλάβει την περαιτέρω δυσφορία. Παρ' όλα αυτά εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή εάν επιδεινωθούν πιθανόν να χρειαστεί αφαίρεση της χοληδόχου κύστη με συμβατική εγχείρηση ή με εγχείρηση ελάχιστης διείσδυσης. Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης θεραπεύει συνήθως το πρόβλημα. Παρ' όλα αυτά, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, οι πέτρες ξανασχηματίζονται στο χοληδόχο πόρο και ίσως χρειαστεί να αφαιρεθούν με ανοιχτή εγχείρηση ή κατά τη διάρκεια της ειδικής ενδοσκόπησης ERCP. Η απουσία χοληδόχου κύστης δεν προκαλεί συνήθως προβλήματα υγείας και η χολή απλά ρέει συνεχώς μέσα από έναν πόρο κατευθείαν στα έντερα.
Υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα που διαλύουν τις πέτρες στη χολή, όταν αυτές αποτελούνται από καθαρή χοληστερίνη αλλά χρειάζονται μήνες ή και χρόνια για την πλήρη διάλυση της πέτρας. Εναλλακτικά μπορεί να γίνει αγωγή με υπερηχητικά κύματα (ΛΙΘΟΤΡΙΨΙΑ), η οποία διασπά τις πέτρες σε μικροσκοπικά κομμάτια, έτσι ώστε να μπορούν να περάσουν χωρίς πόνο μέσα στο λεπτό έντερο και από εκεί να αποβληθούν μέσω των κοπράνων. Η χρήση φαρμάκων ή υπερηχητικών κυμάτων βοηθά να μην γίνει εγχείρηση. Παρ' όλα αυτά επειδή η χοληδόχος κύστη εξακολουθεί να είναι παρούσα υπάρχει συνεχής κίνδυνος να σχηματιστούν νέες πέτρες.
Twitter for iPhone
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ "ΔΙΑΥΛΟΥ"
Η Ομάδα Φωτογραφίας του "Διαύλου" σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας των μελών της, την Παρασκευή 14 Μαίου 2010 στις 20.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του κέντρου.
Η έκθεση θα διαρκέσει από 14 Μαίου έως 30 Μαίου 2010. Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 10.00-22.00 και Σάββατο 10.00-14.00 .
Καλλιτεχνικός Οργανισμός - Δη.Πε.Θε. Δήμου Βόλου
Κέντρο Πληροφόρησης Νέων Βόλου ΔΙΑΥΛΟΣ
Τοπάλη 14, Βόλος
Τηλ: 24210 25363
E-mail: info@diavlos-vol.gr
TapDefense App
Πρώτο post από το iPhone
iBlogger το όνομα αυτής...(iTunes link -τιμή 7,99 €)
Η υπόφυση είναι ένας μικροσκοπικός ενδοκρινής αδένας στη βάση του εγκεφάλου ο οποίος παράγει μεγάλο αριθμό ορμονών που ρυθμίζουν την ανάπτυξη του σώματος, τη σεξουαλική ανάπτυξη και τη διατήρηση της ισορροπίας του νερού μέσα στο σώμα. Ο αδένας αυτός παράγει ορμόνες οι οποίες ελέγχουν πολλούς άλλους ορμονοπαραγωγούς ενδοκρινείς αδένες, όπως ο θυρεοειδής αδένας. Οι περισσότερες ανωμαλίες της υπόφυσης προκαλούνται από όγκους οι οποίοι διαταράσσουν και διαφοροποιούν την παραγωγή συγκεκριμένων υποφυσιακών ορμονών.
Ορμόνες του πρόσθιου λοβού της υπόφυσης:
- Αυξητική ορμόνη (GΗ): Προκαλεί αύξηση όλων σχεδόν των κυττάρων και ιστών του σώματος.
- Φλοιοτρόπος ορμόνη (ΑCΤΗ): προκαλεί την έκκριση από το φλοιό των επινεφριδίων των κορτικοειδών ορμονών του φλοιού.
- Θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (ΤSΗ): Προκαλεί την έκκριση της θυροξίνης και τριιωδοθυρονίνης από το
θυρεοειδή αδένα. - Θυλακιοτρόπος ορμόνη (FSΗ): Προκαλεί την αύξηση των ωοθυλακίων στις ωοθήκες πριν από την ωορρηξία. Προάγει την παραγωγή των σπερματοζωαρίων από τους όρχεις.
- Ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH): Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόκληση της ωορρηξίας. Προκαλεί επίσης έκκριση των γεννητικών ορμονών του θήλεος από τις ωοθήκες και της τεστοστερόνης από τους όρxεις.
- Προλακτίνη (PRL): Προάγει την ανάπτυξη των μαστών και την έκκριση του γάλακτος.
Ορμόνες του οπίσθιου λοβού της υπόφυσης
- Αντιδιουρητική ορμόνη (ΑDH) (ονομάζεται και βαζοπρεσίνη): Επιδρά στους νεφρούς και προκαλεί κατακράτηση νερού, με αποτέλεσμα την αύξηση της περιεκτικότητας του σώματος σε νερό. Επίσης, σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων σε ολόκληρο το σώμα και αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
- Ωκυτοκίνη: Προκαλεί συστολές της μήτρας κατά τον τοκετό, με συνέπεια τη διευκόλυνση της εξώθησης του εμβρύου. Επίσης, προκαλεί συστολή των μυοεπιθηλιακών κυττάρων στους μαστούς, με αποτέλεσμα την έκθλιψη του γάλακτος από τους μαστούς κατά το θηλασμό.